Vakantie, rijker en gelukkiger

De vakantie komt eraan. Kinderen en volwassenen verheugen zich erop. Even uit de dagelijkse gang van zaken. Even los van het werk. Even ergens anders zijn dan binnen de (soms bedreigende) muren van het huis. Even met het hele gezin samenzijn. Even andere mensen ontmoeten dan de buren en de familie. Maar er is meer. De tijd die je krijgt om vakantie te houden, nodigt ook uit om de (gezins)zaken eens op een rijtje te zetten voor jezelf, rustig in een stoel, met een drankje erbij,in of voor de tent, in of voor de caravan. Je leeft dicht op elkaar die weken, en je raakt gemakkelijker met elkaar in gesprek dan anders. En ook de televisie is niet zo allesoverheersend als thuis. In het donker van de tent of in de intimiteit van een caravan is een gesprek met die opgroeiende puber, met wie je best moeilijk contact kunt krijgen, veel eerder mogelijk dan gewoonlijk. Je krijgt de kans om elkaar iets beter te begrijpen. Je staat zelf als volwassene ook veel eerder open voor gedachten en gevoelens die je zelf hebt, maar die je tegenover je kinderen vaak maar moeilijk kunt uiten. Nog niet zo lang geleden, mocht ik een week op een camping staan samen met enkele jongelui. De gesprekken met hen hebben hen en mij goed gedaan. Ze waren eerlijk en open, en lieten iets zien van wat er in hen leefde. Vakantie kan je rijker maken en misschien daardoor ook een beetje gelukkiger.

Misschien dat er bij dat denken en praten ook tot uiting komt waar je eigenlijk voor leeft en wat je inspireert, wat het betekent gelovig te zijn.

Waarom heb je hen laten dopen, wat betekende dat voor jou, wat kan dat betekenen voor hen. Onder de vakantie loop je gemakkelijker een kerk binnen dan thuis (waar de kerken ook meestal gesloten zijn). Je bent even stil, steekt een kaarsje op, gaat misschien naar een viering toe. Het kan een mogelijkheid worden om daarover na te denken. Ook dat kan je rijker en gelukkiger maken.

En dan niet vergeten even een kaartje te sturen naar die mensen die thuis zijn gebleven, vaak gedwongen door leeftijd of door gebrek aan mogelijkheden. Een kaartje naar hen, of even een telefoontje via je mobieltje kan hen rijker en gelukkiger maken.

Mag ik u zo”n vakantie toewensen.
Past. E. Lammers