Zomer, vakantie

Zomer, vakantie, vrij, de meeste van ons hebben het alweer afgesloten, zijn alweer in het ritme van alle dag aangekomen. Een zomer waarin we lang op mooi weer gewacht hebben. Maar heet werd het en dan is het voor velen van ons toch weer te heet. Maar ook kunnen deze dagen goed zijn. We worden bijna gedwongen om ons levensritme een versnelling lager te zetten.

Een beetje in te dommelen misschien ook voor die broodnodige rust, nieuwe energie op te doen, voor dat ritme van alledag daarna. Vaak druk druk druk, gejaagd vol stress. Maar is vakantie altijd een tijd zonder? Is het wel het goede woord wat we gebruiken. Kan het ook energie zijn. Voor de één een uitlaatklep, voor de ander voelen dat het leven niet zomaar aan je voorbijgaat. Voelen dat je zo goed in elkaar steekt.

Stress of gezonde druk, hoe houden we het in evenwicht?

Misschien is dat wel de vraag in ons zo drukke volle leven met steeds wat te doen. Of we zoeken of er niet wat te doen is. En juist in de zomertijd van rust is er van alles waar we ons mee kunnen vermaken, naar toe te gaan er van te genieten of te ergeren. Op onze eigen manier druk om te maken.

Het EK-voetbal en de nasleep, waar alle ingrediënten aanwezig waren, de Tour de France, de Olympische spelen. Evenementen waar gepresteerd moet worden, waar naartoe geleefd is. Maar hoe je het ook bekijkt er kan op ieder onderdeel maar één winnaar zijn, een begeerde bokaal, de gouden plak. Doen al die anderen dan voor Jan met de korte achternaam mee? Van ze lang zal ze leven niet.

In een team heb je iedere positie bemand nodig om te gaan voor het beste resultaat. De alleenganger de tegenstander, de medestrijder. En dan nog zij die begeleiden, aanwijzingen en goede raad geven, er zijn om te ondersteunen de supporters. Heel simpel gezegd; Je kunt niets echt alleen. Mensen hebben mensen nodig, wie ze ook zijn, wat ze ook doen. Het kampioensteam, de bokaal of medaille winnaar of winnares. De winnaars worden bejubeld, krijgen alle aandacht. Zo gaat dat, de talenten die ze ingezet hebben leveren op. Maar ook zij, zonder medaille of prijs hebben hun talenten ingezet. Naar ieders eigen kunnen, met de mogelijkheden die je hebt en krijgt, de talenten inzetten daar gaat het toch om. Je eigen kampioen worden, op welke plek je op de uitslag lijst ook staat. Dan is het leven in sport en van sport, niet anders dan het leven van alle dag. Leven met en naar je talenten op die plek waar het mogelijk is, je inzetten voor levens en levenskansen. In alle gevallen ook mensen om je heen die je steunen, enthousiast maken, aanwijzingen geven voor het leven met en naar je talenten. Met al deze talenten samen een teamverband of individueel kan het een levens Olympiade worden waar alleen winnaars zijn, op welke plek van de scoringslijst ook. Dit proberen voor elkaar te krijgen is ook Gods ideaal voor mensen. Jezus de mens die dat liet zien. Mensen aanzetten, en vroeg ook hun talenten in te zettten.

Want ieders talent is belangrijk. Doen wij ook mee?

Corrie Driessen