De glasblazer.

Afgelopen juli was ik twee weken in Auvergne, in het midden van Frankrijk. Een gebied vol schilderachtige dorpen en mooie Romaanse kerken. U weet wel, zo'n kerk van grote ruwe stenen met ronde gewelven en vaak prachtige glas-in-lood-ramen. In de dorpen is er gewoonlijk maar 1x per drie of vier weken een viering. Maar in de kerken staan bijna altijd verse bloemen...

Châtel-Montagne is ook zo'n dorp. Nadat we de schitterende kerk bewonderd en uitvoerig gefotografeerd hadden, liepen we het dorp in. Hier wonen veel artistieke mensen en een aantal kunstenaars heeft er hun ateliers. Eén van hen is een glasblazer. Hij werkt in een grote hal. Voorin staan, voor de verkoop, de vazen en voorwerpen die hij gemaakt heeft. Achter in de hal is zijn werkplaats. Toen wij binnenkwamen was de glasblazer net bezig aan een vaas met een ingewikkeld gebogen hals. Hij had een soort aambeeld waarop hij het warme glas handig in allerlei bochten draaide en boog. In de werkplaats sprong een jonge vrouw rond. Ze reikte de glasblazer warme stukjes glas aan en allerlei instrumenten. Toen pakte ze het lange open uiteinde van de vaas vast. En iedere keer blies ze precies op het juiste moment met precies de juiste kracht lucht in de vaas. Waardoor die steeds meer vorm kreeg. Het was fascinerend om te zien hoe de twee op elkaar waren ingespeeld. Een wáár scheppingsproces voltrok zich voor onze ogen. En ineens dacht ik: is het zó eigenlijk niet ook met God en ons mensen?

De glasblazer, dat zijn wij. Wij geven ons leven en de wereld invulling, we doen, we maken plannen, we ontwerpen toekomstperspectieven... Maar daartussendoor dartelt God's Geest rond: wijst een spoor, doet suggesties en blaast nu eens hier en dan weer daar precies op het goede moment en met de juiste kracht adem en inspiratie in onze projecten. Net als de assistente van de glasblazer (wist U dat Gods Geest in het Hebreeuws van het Oude Testament óók als vrouwelijk wordt aangeduid?? en dat het Hebreeuwse woord voor 'geest' ook 'adem, wind' betekent?)

En alléén als ze samenwerken, de glasblazer en zijn assistente, komt er iets moois tot stand...

Myriam Hent.