Hoe viert u vakantie?

Hoe doet u dat? En waarom doet u het zo, zoals u het doet? Waarom kiest u voor deze mogelijkheid en niet voor een andere? Wat staat er in uw vakantie voorop? Laat u uw vakantie bepalen door anderen? Of bent u degene die uitmaakt hoe de vakantie eruit ziet?

Misschien weet u waar het woord vakantie vandaan komt: het Latijnse woord “vacare”, een werkwoord dat betekent: tijd maken voor. Waar maakt u tijdens de vakantie tijd voor? Eigenlijk zou ik die vraag ook willen stellen aan onze jongeren. Hoe vieren jullie vakantie en waarom doe je het op deze manier?

Heel veel mensen staan in hun dagelijkse leven onder druk. Er moet geld binnenkomen om aan al je verplichtingen te kunnen voldoen. Er is eigenlijk te weinig tijd en gelegenheid om tijd te besteden aan je man, je vrouw, de kinderen, je familie of vriendenkring. Is de vakantie geen gelegenheid om tijd te maken voor hen, om eens goed naar hen te luisteren en met hen in gesprek te gaan, als het steeds donkerder wordt op de camping en als je geen televisie hoeft of wilt kijken. Zo”n vakantiesfeer nodigt uit tot vertrouwelijkheid en het delen van elkaars zorgen.

Waarom heb je tot deze manier van vakantie houden besloten? Wil je aan anderen laten zien dat je verder weg bent geweest dan zij? Dat je op een mooiere camping gezeten hebt, of dat jouw caravan toch net iets mooier is dan die van hen? Of hebben de wensen van de kinderen bepaald waar u naar toe ging? Kwamen uw wensen op de tweede plaats?

Hebt u de zon opgezocht of wilde u genieten van de cultuur van het land of de streek waar u naar toe ging en moesten de kinderen zich maar aanpassen aan wat u mooi en belangrijk vond?

En als je als jongere zonder je ouders op vakantie bent (misschien na heel wat ruzies verkregen) wat is dan belangrijk: Hoeveel bakken pils je soldaat hebt gemaakt? Hoeveel jongens/meisjes je versierd hebt? Hoeveel geld je wel niet uitgegeven hebt? Je kunt toch niet onder doen voor je klas- of leeftijdgenoten