Omkijken en vooruit kijken

Wat moeten we doen? Eerst omkijken? We zijn wel in het nieuws geweest. Wie nu nog niet weet dat fort Pannerden hier ligt, die heeft zijn ogen en oren gesloten gehouden. We waren uitgebreid in het nieuws: op de lokale radio en tévé, in de krant en de journaals. En dat er een muur in de kerk is gebouwd, daarover heeft ook iedereen genoeg over kunnen lezen. Dat er een klooster in Doornenburg bij moet komen, is ook een idee. En als u dit leest, zijn ook de verkiezingen al geweest en hebben we een nieuwe Tweede Kamer. Interessant was de bewering van sommige bekende katholieken dat je de idealen van het evangelie beter terugvond bij de SP of de Christenunie dan bij het CDA. Stof tot praten hebben we dus genoeg gehad.

Maar laten we maar eens vooruit kijken. Naar de feestelijke maand die ons te wachten staat. Voor de kinderen een gevoel van: vol verwachting klopt ons hart. Sinterklaas is op komst en zelfs de allerkleinsten weten dat daar cadeautjes bij horen. De hulp-sinterklazen en pieten hebben het er maar druk mee.

Ook Kerstmis is in aantocht. Dat is goed te merken, ook bij de werkgroepen. Iedere groep zet (haar) zijn beste beentje voor om er een goed feest van te maken. Iedere parochiegemeenschap viert dat op zijn of haar eigen manier. Maar nu we aan het groeien zijn naar één grote geloofsgemeenschap van 7 parochies is er ook een gezamenlijke activiteit. Willen we daar echt werk van maken, dan moeten we er niet alleen over vergaderen (dat doen we al genoeg), maar moet het ook ergens aan te zien zijn.

Dat wordt dan de kerststallentocht die op donderdag 28 december wordt gehouden. Die is de laatste jaren uitgegroeid tot iets van héél Lingewaard. Want niet alleen de parochies doen mee, maar ook protestantse kerken en het klooster in Huissen. Het is dus ook een oecumenische gebeurtenis geworden. Nieuw erbij is dat de tocht afgesloten wordt met een viering in de RK kerk van Gendt (om 17.15 uur).

In de brieven van het bisdom, valt telkens de zin: de parochie moet missionair zijn. Het heeft inderdaad iets met het (vroegere) woord “missie” te maken: de opdracht om het evangelie van Jezus bekend te maken aan mensen die het niet of bijna niet kennen. Zo”n kerststallentocht zou je missionair kunnen noemen: je presenteert het evangelie aan mensen die je anders in een kerk niet zo vaak tegenkomt. Je laat het verhaal van Jezus zien en horen. Het is het evangelie in een notendop.

Mag het voor u allen fijne dagen zijn.
Pastor Emiel Lammers