De Netten in het Diepe

Jezus noemt zijn volgelingen, zijn vrienden: "Mensenvissers". Hij wil dat zij anderen opvissen uit het donker van ellende en van ongelukkig zijn. Zijn volgelingen moeten eraan werken dat mensen zich gelukkig voelen en enthousiast werken aan een betere wereld. Het lukt die vrienden van Jezus niet altijd om op de juiste manier te vissen, zodat zij netten vol vis vangen. Dan nodigt Jezus hen uit om het eens anders te proberen, om de netten aan de andere kant, in het diepe, uit te zetten. Misschien levert dat meer op. En in het evangelieverhaal vangen ze dan zoveel vis dat de netten bijna scheuren.

Dat beeld wordt gebruikt in een brochure die de parochies van het bisdom toegestuurd kregen: "De netten in het diepe". Het bisdom vraagt aan allen die zich inzetten voor de toekomst van de parochies, om zich eens goed te bezinnen over die toekomst.

Moeten we onze netten ook niet eens aan de andere kant, in het diepe gooien? Nieuwe initiatieven ontwikkelen? Het bisdom vraagt ons (en alle andere parochies ook) om eens te kijken naar onze sterke en zwakke kanten, over samenwerken met andere parochies, over wat wij zien als opdracht van onze parochie. Het Parochiebestuur heeft deze vraag opgepakt en op woensdagavond 7 februari gaan we ons daarop bezinnen: pastores, Parochiebestuur en